NYC // MoMA

Det hann, som ni kanske märkt, bli en hel del museum under vår vistelse i USA. Det är självklart helt förståeligt med tanke på att jag åkte med en stor konstnörd. Vi var även på Guggenheim men det är en annan historia. Kort så var de fleta utställningar stängda och vi var in och ut på ca 45min, men nog om det. Det här är Modern Museum of Art.
 
Det var en salig blandning projektioner, stolar, en google maps pin, en skärm som rullade Minecraft osv.
 
Men även klassisk konst från några kända filurer. 
 
Verkan ovan är nog några av mina favoriter på museumet. Konstnärlig som jag är fastnar jag tydligen endast för vad jag kommit att kalla för 'tumblr-konst'. Jag hoppas ni förstår vad jag menar. 
 
Tycker även om Mondrian efter att fått höra att dessa målningar började som träd och sedan utvecklades till det här. Det är bara att googla bilder på 'Mondrian träd' om ni vill se hur utveckling gått till. Försökte mig även på att göra en Mondrian-ception med hjälp av listen. Vad tycks? Är jag redo för min konstnärs-master?
 
Vi hade ca 5 minuter på oss innan museet stängde när vi kom upp till sista våningen så vi praktiskt taget sprang igenom hela planet. Men ingen var väl lyckligare än Agnes när vi till slut kom fram till en av hennes favoritmålningar: Picassos Flickorna från Avignon.
 
Och här kan jag hjälpa till att utbilda er så som jag blev utbildad under denna vistelse: Picasso kunde alltså måla realistiskt. Här kom jag (kanske bara jag? men jag tivlar på det) och trodde att han inte var sådär jättebra på att måla anatomi och så hittade han en kreativ lösning på problemet i form av kubism. NÄHÄDU, nog fan kunde han måla precis hur han ville. Det här är alltså en Picasso målad ett år innan tavlan på förra bilden. Jahapp.

NYC // Ground Zero

Den 11 September 2014 befann jag och Agnes oss som tidigare nämnt i Washington D.C. Det var även runt de dagarna vi planerade att åka till New York, men på något vis kändes det helt fel att göra en resa in till NYC just den dagen. Istället väntade vi två dagar med att åka dit. Jag anar att denna plats, Ground Zero, var fullsmockad med människor som ville visa sin respekt hela 11/9. Bland annat vet jag att två ljusstrålar sköts upp i himlen där husen stått. Vi var som sagt inte där då, men vi åkte i alla fall förbi till slut väl i New York.
 
Det är nu sju och ett halvt år sedan jag var i New York för första gången. Även då tog jag och min far en tripp till Ground Zero.  Vi stod inne i en skyskrapa och blickade ner på vad som då var en byggarbetsplats, vilket kändes hemsk makabert. Det var verkligen en skrämmande påminnelse om att här hade något jämnats med marken. 
 
Idag är det däremot en annan känsla. Hela området är numera ett stort monument. Nu omges platsen av en stor park med två kvadratiska fontänter i samma bredd och på samma ställen som husen en gång stått. Det är nästan hjärtskärande vackert och en fantastisk hyllning till de liv som togs den dagen. 
 
Längs  kanterna runt de båda fontänerna finns alla namn på de människor som miste sina liv i samband med olyckan. Listor på passagerare i flygplanen, kontorsarbetare, brandmän osv. finns förevigade här. Om ni har chansen tycker jag ni gör rätt i att ta en sväng förbi vad som nu igen börjat kallas för World Trade Center. Nya skyskrapor har även börjat byggas och även om denna plats aldrig kommer vara sig lik osar den inte längre död och misär utan vördnad och respekt.
 
 
 

NYC // Lincoln Center

Hej vänner! Det var ett tag sen. Jag har skjutit upp att publicera dessa inlägg trots att de tekniskt sätt varit färdiga väldigt länge eftersom det är så himla svårt att få ihop kronologin. Men nu när jag inte längre kommer ihåg i vilken ordning saker och ting skedde så bryr jag mig inte så mycket om att det blir rätt längre, så nu kör vi på igen tycker jag!
 
Vi var i New York om ni minns? En dag gick vi till Lincoln center. Det är en av Agnes favoritställen rent arkitektoniskt (lärt mig ett nytt ord)! Där var det ett arrangemang kallat Be A Light For Peace. Det hölls föreläsningar (som vi inte gick på), hölls uppträdanden (som vi inte såg) och så tillverkades det flytande lyktor, vilket vi faktiskt hann med på den korta tid vi var där.
 
Vi klippte, ritade, och skrev lite fint på svenska för att representera vår lilla del av planeten! Nä okej, egentligen var det mest för att ingen skulle förstå vad det stod. 
 
Sedan var det dags för sjösättning i fontänen. Senare på kvällen skulle de ha avslutningscermoni med alla tända lampor i mörkret. Vi hade tyvärr inte tid att vara där eftersom vi skulle på musikal den kvällen och se The Book of Mormon (som för övrigt var helt fantastisk!!!!!) men jag kan bara tänka mig hur vackert det var.